2011. augusztus 6., szombat

Levénemberezve a vásznon: a Nyugiművész

A fenti címet, illetve kifejezéseket használja Harrison Forddal készített interjújának felvezetésében Návai Anikó, az ismert és sikeres, ám az utóbbi időben sokat támadott, és az olvasók által is bőven-bőszen kritizált filmipari újságíró. Ezúttal New Yorkban járt, s beszélgetett egykori Han Solónkkal, aktuálisan a Cowboyok és űrlények című mozi premierje kapcsán.
Néhány számunkra is érdekesebb bekezdést idézünk most a Népszabadság mai Hétvége mellékletében napvilágot látott cikkből, az egész megtalálható a NOL.hu-n.

„A néző mosolya mindent megér”, okoskodik Harrison Ford, „még azt is, hogy Daniel Craig levénemberezzen a vásznon”. Azt már suta Harrison Ford-os mosolyával dünnyögi félre, hogy „amíg lekörözöm Craiget futásban, annak hív, aminek akar!” Fordot az sem bosszantja, hogy a Cowboyok és űrlényekben Craig a hős és ő az antihős, mert „engem ma már csak az hoz ki a sodromból, ha valaki durva. És Danielnek nem véletlenül híres a jó modora”.

- Meg se fordult a fejében, hogy bírja-e a szerepet fizikailag?
- Kizárt, hogy dublőrt használjak. Minek? Futni, ugrani, esni, lovagolni még tudok, és némi gyakorlatom is van benne. Nem volt ez akkora ördöngösség.

- Persze, hiszen önt elsősorban akciószínészként ismerik.
- Ami azért, valljuk be, elég vicces. Mert a negyven filmből, amit csináltam, össz-vissz öt-hat volt akció, a többi thriller, dráma, vígjáték. De az embert mindig arról jegyzik meg, amiért sikeres. Hozzáteszem, az Indiana Jonest nem tartom akciófilmnek. Szerintem kalandfilm. Vagy vitatja?

- Ha már szóba hozta, lesz következő Indiana Jones?
- George (Lucas – a szerk.) agyal valamin, és csak azon múlik, mennyire ütős az ötlet. Mert Steven (Spielberg – a szerk.) meg én csak akkor ülünk le, ha komoly a dolog. Hárman kell egymás tenyerébe csapnunk, de drukkolok, mert a figura megérné.

- Producerkedik is?
- Több filmet is jegyzek mint producer, de nincs irodám és nincsenek alkalmazottjaim. Viszont sok ötlet kidolgozásában benne van a kezem, és ezekhez mindig megtalálom a partnereket, mert a saját pénzemet sajnálom rápazarolni.

- Sok rendezővel dolgozott, Spielbergtől névtelen kezdő fiatalokig. Kivel boldogul könnyebben?
- Mindig az lebeg a szemem előtt, hogy amibe beszállok, tisztességesen nézzen ki a végén, és ebből a szempontból tökmindegy, hogy a rendezőt Steven Spielbergnek vagy John Smithnek hívják. Ha valamit eltol, megmondom a magamét. Nem vagyok gyáva. És nagyon jó a szimatom. Nem akarok bóvlival virítani. Megesik, hogy nincs igazam, de sose rejtem véka alá a véleményem. Csak olyankor van gubanc, ha a rendezőnek nincs füle rám.