2012. január 4., szerda

Immár a "fél" Vader elment

Merthogy az eredeti trilógia sötét nagyurát, mint ismeretes, tulajdonképpen négyen játszották "össze".
David Prowse volt a jellegzetes Sith-gúnyát magára öltő színész névlegesen is, ám A Jedi... végén az arcával Sebastian Shaw (1905-1994) jelenítette meg a néhai Anakin Skywalkert, a hangot illetőn végig James Earl Jones zengte be orgánumával a messzi, messzi galaxist, s mint a mostani gyászhír emlékeztet rá minket, Bob Anderson (1922-2012) is kivette a részét a halhatatlan figura megteremtéséből.

Darth Vader dublőre is meghalt - jelentette tegnap a távirati iroda, s az MTI közleményéből kitűnik, Bob Anderson olimpikon vívómester volt az, aki az akciójelenetek többségében a karakter álarca mögött rejtőzött, azaz ő forgatta a piros fénykardot. A Star Wars, valamint A Gyűrűk Ura filmek szereplőjét 89 esztendős korában érte a halál vasárnap.
Anderson vívómesterként vagy trénerként dolgozott a többi között az Oroszországból szeretettel című James Bond-filmben, a Zorró legendájában és A Gyűrűk Urában. Mark Hamill, Luke Skywalker megszemélyesítője egy 1983-as interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában Bob Anderson vívta meg Darth Vader harcait.

Kiegészítés: érdekes helyen találkoztunk a napokban a halálhírrel és az életpálya rövid összefoglalásával - egy sport témájú webnaplóban. A (Nemzeti Sport napilap online felületéhez kapcsolódó) Ingyensör-blog bejegyzése Határterület címmel olvasható az alábbi linken.