2011. július 28., csütörtök

George Lucas elvesztette a rohamosztagos-pert


Nem is tudtuk, hogy folyik ilyen! Pedig de. Na persze, abban az országban, ahol a Star Wars és hasonló filmek egyáltalán megszülethetnek, ott a bíróságokon is gyakoriak a háborúk.
Ahogy a Cinemátrix idézi a BBC hírét: Andrew Ainsworth angol kelléktervező, az eredeti rohamosztagos sisakok (valamint a TIE-pilóták és a felkelők sisakjainak) atyja megnyerte a szerzői jogi háborút George Lucas ellen: törvényesen készítette el és tette pénzzé az 1977-es Csillagok háborújában látott sisakok replikáit, nem kell 20 millió dollárt fizetnie a rendezőnek.

A legjobb a sztoriban, ahogy emberünk a helyzetet kommentálta: "A Birodalom visszavágott" - mondta félig viccesen Ainsworth a sokszázezer fontos pereskedés kapcsán.

Aki eddig nem hallotta a szakember nevét, most megtudhat valamit egykori szerepéről.
Ainsworth 1976-ban 27 évesen, friss diplomás formatervezőként készítette el az első rohamosztagos-sisakot, majd Lucas kérésére további ötvenenet. 2002-ben az egyiket felajánlotta a patinás Christie's aukciósháznak, hogy próbálják meg eladni a filmes ereklyék árveréseinek egyikén. Legnagyobb meglepetésére a tétel 60 ezer fontért (18,5 millió forint) kelt el. Az alkotó így emlékszik vissza az aukciót követő időszakra: "Állandóan csörgött a telefonom. Több hardcore rajongó is ugyanolyan sisakot akart, mint a győztes, ezért előszedtem a régi öntőformákat, megtisztogattam, és legyártottam néhány új rohamosztagos-fejet."

A Lucasfilm 2004-ben 20 millió dolláros keresetet nyújtott be ellene: a sztárrendező jogászai szerint a kellékgyáros nem rendelkezett a sisakok, mint saját szellemi alkotások jogával, sem a Star Wars-ereklyék árusítási jogával. Elsőre nyert a stúdió.
Ainsworth azzal védekezett, hogy a kultikus sisak nem művészeti alkotás volt, hanem gyári öntvény. A Lucasfilm szerint viszont az eredeti öntőforma "Star Wars-szobor". Javasoljuk mindazon olvasóinknak, azaz rajongóknak, akik első reflexből rávágnák, hogy az alperesnek van igaza, elég Lucasék sáphúzásából, hogy gondoljanak bele, ők maguk, ha kezükbe kerülne, miként tekintetének az inkriminált fémdarabra... Simán kidobnák mint "ipari izé", vagy SW-gyűjteményük díszhelyére tennék? Ettől, persze, még a sáphúzásos averziók jogosak lehetnek.

Az Index cikkének folytatásából értesülhetünk Andrew Ainsworth munkájának további részleteiről, valamint arról, mi lehet a következménye az aktuális jogi fejleménynek.