2012. január 18., szerda

Tiszta "Willow" feeling: az ewok-filmek

Pár napja két, majdhogynem elfeledett Star Wars-filmről értekezett az egyik magyar nyelvű hírportál. Az Index-cikk, pontosabban két cikk témája az a két film volt, amely tulajdonképpen az eredeti trilógiai 1977-1980-1983 utáni "folytatását", azaz jelenlétét, mozivásznon-tévéképernyőn való megmaradását jelentette sokáig. (A droidos és ewokos rajzfilmsorozatokat most nem számítva; a Holiday Specialt pláne nem...) Kábé azt képviselték a mozgókép terén, mint mondjuk a regények esetében A Jedi-kristály/Erőpróba: hogy azután, hogy felrobbant a második Halálcsillag is, van még mit Star Warsként nézni-olvasni.

Nota bene, A bátrak karavánja és a Harc az Endor bolygón számunkra, magyaroknak, persze, "nem létezett", nem tudhattunk róluk. Csak valószínűleg legalább egy évtizeddel később hallhattak róluk a hazai rajongók, az internet révén. Ha nem tévedünk nagyot, az első filmnek soha nem is létezett, azóta sem, magyar verziója. Szemben a másodikkal, ami kijött videókazettán, körülbelül nyolc-tíz évvel ezelőtt párszáz forintos áron hozzá lehetett jutni nagyáruházak gondoláiban.

Nos, a Szűcs Gyula által jegyzett, fent idézett áttekintések igen blikkfangos cím alatt igyekeznek összefoglalni mindazt, ami miatt, úgymond, nem lehet teljes a tavaly kiadott kilenclemezes Blueray-gyűjtemény.
Még Lucas is letagadja Csubakka csaját
George Lucas megerőszakolta az ewokjait
(Annyi mindjárt látszik, a szerzőnek, avagy a címadó szerkesztőnek erős Lucas-fixációja van...)
Akárhogy is, az írásokat érdemes elolvasni, hiszen ha akadnak is bennük hibák, hiányosságok - ezekre a kommentelők fel is hívják a figyelmet, tehát a hozzászólásokat is végig kell böngészni! -, de aki nem ismeri az idézett műveket, vagy keveset tud róluk, most gyarapíthatja SW-műveltségét.


A starwars.hu pedig azokra is gondolt, akik most válnak kíváncsivá az ewokos mozikra. Ideiglenesen nem üzemelő eredeti helyünkön talán nem tehetnénk meg, copyright-megfontolások miatt, de az átmeneti blogos megjelenési forma talán könnyítést enged e tekintetben: közzétesszük itt a két filmet. A bátrak karavánja, mint a korábbiakból kikövetkeztethető, magyar feliratos verzióban elérhető, a Harc az Endor bolygón pedig a videókiadásról digitalizált magyar szinkronnal. A file-okat a Megaupload tárhelyre töltöttük fel, ahonnan ingyenesen leszedhetők.

A bátrak karavánja
A bátrak karavánja magyar felirat
Harc az Endor bolygón
(UPDATE: az FBI pont a poszt után néhány nappal zárta be a Megauploadot, ahova az eredeti linkek vezettek. Pokoli pech. Kicseréltem - Beba-1)


(Az illusztrációként használt non official DVD-borítóképek bizonyos Eszpé munkái a fullcovers.eu-ról)


Zárás gyanánt - "kedvcsinálónak" - a két cikk kommentjeiból idézünk:

Gyerekfilmnek nem rossz az Endor Bolygó, nem is nagyon lehet rajta vitatkozni. 6-7-8 évesen nekem bejött, pár evvel később hánytam tőle, de a saját gyerekeimmel majd biztosan le fogok ülni és megnézni a nosztalgia kedvéért. Asszem a celcsoportjat megtalálta régen is, most is, semmi gond ezzel. Nem kell SW filmkent kezelni, fogadjuk el ugy ahogy van.

Tiszta "Willow" feeling.

Nincs olyan, hogy Föld a SW-ban. Ez nem a jövő amúgy sem, hanem a múlt, valaha régen régen játszódik...

Az előzmény- és utózmánysorozatokat én nem nézem, így nem is ismerem, de már a Jedi alapján is kikérem az egyetemes ewok kultúra nevében a "makogás" szót. A "grrnda" szót a feleségemmel azóta is visszatérően használjuk.

Hú de jó, hogy ez kimaradt, gyerekként sokkolt volna!

Nincs elég témája a cikkírónak, pl. napjaink terméséből, hogy ismét /kb. 200. alkalommal is/ csak a SW fikázására futja?

a 80-as évek elején, gyerekként még nem volt ilyen kifinomult az ízlésem, szóval biztos megkajáltam volna, és a Pajtás újság és társaiban fellelhető valamennyi képet kivágtam volna, ami a Halidéj Speciállal kapcsolatos