2012. január 21., szombat

Térhatás, zenében és képben

Ismét koncertezik a Star Warsszal a Budafoki Dohnányi Zenekar; már korábbi években is beszámoltunk hasonló rendezvényeikről.
Az aktuális hangverseny február 11., szombat, a helyszín pedig a Papp László Sportaréna a fővárosban. Az együttes honlapja itt található, az eseményről pedig ezen az oldalon tudható meg valamivel több.
A koncert címe Filmharmonikusok, az alcíme pedig: A legnagyobb kasszasikereket hozó filmek zenéi. Hollerung Gábor vezényletével, mint ígérik, "a világszerte közkedvelt főcímdal mellett a Star Wars-széria több epizódjából, vagyis a régi és az új ciklus egyes részeinek muzsikájából is felcsendülnek majd részletek. Ehhez hasonló Star Wars-szvit még soha nem hangzott el Magyarországon, így premiernek számít. E csodálatos dallamok szerzője, napjaink legnagyobb filmzene komponistája, John Williams munkásságának amúgy is kiemelt teret szentel a zenekar, hiszen más kasszasikerek (Jurassic Park, Harry Potter, Indiana Jones, E.T.) zenéje sem hiányzik majd a programból." De műsoron lesz Elton Johntól Tenkes kapitányáig sok minden más is.

Hogy a Star Wars hangulata betöltse a teret, arra a következő hetekben nem csak a zene révén lesz alkalom -de a mozikban is. Legalábbis amelyek úgynevezett 3D-s technika megjelenítésére alkalmasak.

Valószínűleg minden korábbi Csillagok háborúja-premiernél (az elmúlt három és fél évtizedből) kisebb promóció vezeti fel s így kisebb visszhangot is generál a The Phantom Menace 3D közelgő bemutatója. A még tovább tökéletesítgetett, felújítgatott filmet február 9-től vetítik. A szokottnál kisebb aktivitás a hazai fanklubra viszont nem jellemző: a starwarsklub.hu weboldalon kommunikáló rajongói közösség, amint az hagyomány, ezúttal is együttes mozizást szervez és hirdet. A fenti időpont valójában az előző napot, azaz szerdát jelenti, hiszen a vetítés éjfélkor indul (9-én 0 óra 1 perckor). Tehát 8-án este fél 8-tól már érdemes meglátogatni a felvezető rendezvényt a dél-pesti Lurdy-házban.
Arról egyelőre nincs információnk, hogy a fővárosban máshol, illetve az ország más nagyvárosaiban nézhető lesz-e a film más mozikban, s hol mikor.