2012. április 7., szombat

Milyen ácsból milyen király?

Ha a legendás előtörténettel bíró sci-fi folyóirat címlapján Harrison Forddal jelenik meg, azt a starwars.hu nem hagyhatja említése nélkül. Pláne hogy a Han Solo név és a Csillagok háborúja filmcímek is szóba kerülnek az irodalmi lap e havi számában; utóbbi több alkalommal is.
Sajnos, a beltartalom már korántsem olyan kedvező, mint amit a külsőségek ígérnek. Ford-rajongók, persze, örülhetnek, hiszen kedvencükkel több oldalas interjú olvasható az újságban, kiemelt helyen, és a hollywoodi ügyekben legjáratosabb hazai filmkritikus, Návai Anikó tollából.
"... (Az új) filmje kapcsán beszélgettünk, és mindig előkerült az a két sorozat, ami híressé tette: a Csillagok háborúja és az Indiana Jones" - hangzik el a bevezetőben, hogy aztán a Star Wars egy hang erejéig fel ne bukkanjon többé a cikkben.

Az "Ácsból lett király" cím is rejtélyesnek mondható annak fényében, hogy a szövegben véletlenül sem idéződik fel az ikonikus momentum, miszerint emberünk úgy lett az 1977-es Új remény csempésze, hogy George Lucas rendező házán ácsként dolgozott...

Később egy másik cikk utal erre: a lap egy kevésbé frekventált hátsó részén elhelyezett portré - ilyen műfaja eddig nemigen volt az újkori Galaktikának - felidézi az SW IV keletkezési legendájának vonatkozó fejezetét. Ír a klasszikus trilógiáról, amellett a négy Indyről, valamint az 1982-es Szárnyas fejvadászról és a tavalyi Cowboyok és űrlények című buktáról. Az illusztrációk: egy-egy fotó a Jediből és a Blade Runnerből. (A Návai-interjúnál, mint jeleztük, Ford csak mint a régész van jelen, 2008-as promóciósképek révén.)

Végül pedig a lapban - amely tisztességesen beszámol Jean Giraud "Moebius" rajzoló halálhíréről is - a szerkesztő helyet talált annak az apró cikknek, amely némileg gúnyos felhanggal adja közre, hogy "Jedi-köntösök" kaphatók az interneten, "megvásárolhatóak csekély 21 250 forintos áron". Arra nem térnek ki, hogy a forint tényleg forintnak értendő-e, és hogy mindez hol volna elérhető.

(A Galaktika a neten.)