2012. április 4., szerda

Family Wars 1.: Blue Harvest

Jóval kevesebben ismerik a Family Guy című tévészériát, mint amit megérdemelne, és mindenképp kevesebben, mint a hasonló és kicsivel korábban érkezett hasonszőrű szocio-rajzfilmeket, mint a South Park és a Simpson család. A "Családos fickó" (de nemigen használjuk a magyarított címet) egy Matt Groeninggel, illetve Trey Parkerrel és Matt Stone-nal párhuzamba állítható fiatalember, Seth McFarlane, aki 1999, majd 2005 óta készíti az epizódokat, mára közel kultstátuszt kivíva magának és teremtényeinek.


Nos, amiért idecitáljuk az immár félszázadik folytatásához közelítő sorozatot, az természetesen nem más, mint a műfajban megszokott, már-már kötelező SW-vonatkozás. A Family Guy is televan Csillagok háborújával, mint hogy a többi, hasonló korú alkotó által létrehozott blődli. Sőt, ebben a szériában immár három komplett rész készült, amelyek egy az egyben az Új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér paródiáinak tekinthetők. Igen eredeti és szerethető rajzstílusban, nem kevésbé eredeti humorral, amelyek rendkívül találó megfigyeléseken alapulnak. A sztorit követve az SW-rajongó újra meg újra felkiálthat: nahát, ez nekem is eszembe jutott már, avagy nahát, ez nekem hogy-hogy nem jutott még eszembe?!


A jelenlegi állapotunkból következő ideiglenes blog-környezet lehetővé teszi azt, amit talán egyébként nem engedhetnénk meg magunknak: olvasóink elé tárjuk az említett filmecskéket.
Méghozzá sorban, ahogy jönnek egymás után, ahogy a történet szerint követi egyik a másikat.
A nyitódarab az egyszerűen csak Family Wars néven elhíresült első pamflet; közvetlen témája az 1977-es nyitódarab az eredeti trilógiából. A továbbiakban egy-egy új posztban fogjuk közzétenni a második, illetve a harmadik vonatkozó epizódot.
De még jegyezzük meg: ennek a mai résznek van egy igazán különleges alcíme is - a hardcore SW-rajongók pontosan tudni fogják, mire akar utalni. "Blue Harvest"...