2012. április 19., csütörtök

Solo-rák, Death Star-hold

Nem SW-rajongó kedves ismerősünk, Krisztina jóvoltából, egyszersmind a Facebook révén (valamire csak jó...) értesültünk az alábbi tudományos fejleményekről. Mindkettőnek van köze kedvenc filmünkhöz.

Han Solóról neveztek el egy ősrákot - derül ki az elsőnek a címéből. Valószínűleg sokunk számára az is: vannak, azaz voltak ősrákok. (Értsd: ősi, tehát régen élt rákok.) Nem kevesen vannak azok sem, akik viszont a cikkel annyiban vitatkoznak kommentjeikben, hogy ugyan már miért hasonlítana szerencsétlen trilobita a Csillagok háborúja sármos csempészére?! Az illusztrációként használt fotópár arra utalna, hogy ez a bizonyos hasonlóság esetleg a Jabba kérésére karbonizált Solo esetében fedezhető fel. Nos, nem tudom, én nem látom.
A cikk itt olvasható, van még benne Tini Ninja Teknős és "szamárság csiga" is, hogy mást ne mondjunk.

A következő hajmeresztő szenzáció így szól: Halálcsillagot csinált a Tethysből a Cassini.
Na, jó, valójában nem csinált ilyet, de annyit igen, hogy úgy tűnjön, mintha.
A komoly háttérsztori a következő: a NASA Cassini űrszondája az utóbbi napokban megközelítette a Szaturnusz két holdját is, az Enceladust és a Tethyst - mint írja az Index. Az szonda izgalmas képeket készített a Tethysről, az Enceladuson pedig a hold gejzírjeinek összetételét és a felszíni hőmérsékletét is megmérte.
Azt a csillagászok már korábban is kiszúrták, hogy a hold a rajta található nagy, tányér alakú kráter miatt emlékeztet a Star Wars filmek Halálcsillagjára, a fenti nyers képen található képhiba (amit szoftveres úton korrigálnak majd) pedig kimondottan A jedi visszatérben látott, még épülő második Halálcsillagot idézi.
Folytatás, bővebb információkés képanyag a következő linken.