2012. június 18., hétfő

Padawan tapsol, villany "leó"

A vezető közéleti napilap tudományos rovata cikket szentel mai számában az informatikának, az újszerű számítógépes technikáknak, s ezzel összefüggésben a legmodernebb játékoknak.

Olvasóink közül a hozzáértőknek bizonyára nem mond sok újat, a kevésbé tájékozottaknak talán igen. És természetesen azért utalunk rá, mert erős Star Wars-os hivatkozások találhatók a Gombok helyett gesztusok című, a nyomtatott kiadás mellett az újság online felületén is megjelent írásban.

A némileg távolságtartó és szkeptikus hangvételű cikk utolsó bekezdéseiben úgy fogalmaz:
... egy-egy új ember-gép kapcsolati módszert nem az visz sikerre, hogy mennyire innovatív vagy magától értetődő, hanem az öl meg, amikor hibáz. Amikor Belmondo a Betörő című filmben pofozza gonosz partnernőjét, és a luxuslakosztály tapskapcsolója fel-le kapcsolgatja a villanyt. Amikor a tökéletes beszédértő PC-hangvezérlő a törlés megerősítésére várva a háttérben más által mondott „igen”-re letörli a fájlt. Ez még Siri őnagyságával, az iPhone beszédvezérlőjével is megeshet. Nem tudom, hogy a most megjelent starwarsos Kinect játékban a lézerkardja meg tudja-e sebesíteni magát a játékost – ha igen, tanulságos lenne megfigyelni, hányan vagdalják le pillanatok alatt a saját, illetve a játékbeli végtagjaikat. Bizony a padawanoknak (jeditanoncoknak) évekig tartott megtanulni, hogy elkerüljék ezt – szerencsére csak a mesében.

Mindehhez a lapárusoknál kapható verzióban az illusztráció is nekünk tetsző: amit mellékelten láthatunk.