2012. június 6., szerda

Star Wars: Underworld?

Mármint hogy ez lenne a címe annak a bizonyos, hosszú évek óta előkészítés alatt álló tévésorozatnak.
Nem tudom, a kedves olvasónak újdonság-e a fejlemény - amennyiben annak tekinthető -, jelen sorok írója számára az. Nem is könnyű eldönteni, ennek most akkor örüljünk-e vagy sem. A cím első fele (kétharmada, ugye, oké), de a vége... Kicsit emlékeztet egy egészen más műfajú hollywoodi izére, nem?

Állítólag még ilyen kifejezéseket használnak a lucasfilmesek a majdani televíziós széria előzetes jellemzésére: „Deadwood az űrben” vagy a „Szteroiddal pumpált Birodalom visszavág”. Hát, állapítsa meg ki-ki maga, hogy neki tetszenek-e a párhuzamok. (Már akinek egyáltalán mond valamit a Deadwood hívószó; nekem például nem.)
Az Index mai cikke David McCallum (valószínűsíthető) producerre hivatkozik a fentiek tekintetében. Azt írják:

A botrányosan lezüllesztett előzmény-trilógiától és a klónháborús gyereksorozattól hasfájást kapott öreg rajongók számára ez akár jó hír is lehetne, de a Slashfilm összeállítása szerint sok problémán kell még keresztülküzdenie magát az amúgy is hányattatott sorsú filmtervnek ahhoz, hogy láthassunk egy olyan Csillagok Háborúját, ahol a jófiúk először lőnek.

Az első probléma – melyet Rick McCallum is elismer – hogy bár nagyon menőn hangzik egy véresebb sorozat ötlete, a producerek mégiscsak szívják a fogukat, mert ez szükségszerűen leszűkíti a potenciális nézők körét is. Ez főleg úgy jelent óriási üzleti kockázatot, hogy egy sci-fi sorozat forgatása közben óriási költségeket emészt fel. Főleg ha abba is belegondolunk, hogy a két órásra tervezett epizódok – melyek tuti nem jönnek majd ki potom 5-6 millió dollárból – együttesen egy minden eddiginél nagyobb és költségesebb projektet adnak ki.

Rick McCallum a Den of Geek oldalon azt nyilatkozta, hogy már 50 órányi forgatókönyve van Linkaz asztalfiókban, de arról ellentmondásosan nyilatkozott, hogy ez tulajdonképpen milyen készültségi állapotban leledzik. Azt azonban még ő sem tudja, melyik csatorna karolhatná fel a kezdeményezést, hiszen vagy a reklámok értékesítését szem előtt tartó országos adók, vagy a sokkal nagyobb szabadságot biztosító, de limitált nézőközönséggel bíró kábeladók.

És persze ott van a Star Wars-franchise súlya is. George Lucas ugyan már egy ideje mondogatja, hogy vissza akar vonulni az általa létrehozott filmes-üzleti birodalom irányításától, de azzal McCallum is tisztában van, hogy grandiózus sorozata így is csak Lucas áldásával valósulhat meg. McCallumnak mondjuk biztos nem kell hosszasan kopogtatni a Skywalker Ranch ajtaján, hiszen ő volt a producere a 11 Emmy-díjat besöpört Az ifjú Indiana Jones kalandjainak, illetve 1999 óta nagyjából az összes Lucas-produkciónak is.
A cikk címe az ismert hírportálon kicsit árulkodó a projektet körülvevő általános bizalmatlanság tekintetében:
"Tényleg elkészül a Deadwood és a Star Wars szerelemgyermeke?"Nem tudjuk. Majd meglátjuk.