2012. július 3., kedd

Elhunyt Gruber Hugó

Ezt a hírt nem lehet sokat mondóbb, "színesebb" címmel ellátva felvezetni: ismét távozott közülünk valaki, aki szorosan odatartozott a határtalan Star Wars-univerzumhoz, az alkotók széles értelemben vett családjához, akinek a neve örökre összeforr ezekkel a filmekkel. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb szinkronhang volt az elmúlt közel félévszázadban hazánkban, mind a moziban, mind a televízióban, s az egyik legjellegzetesebb és legfontosabb hang a Csillagok háborúja-sztorik magyarítása terén.
Palpatine kancellár, illetve az Uralkodó - ha csak nem az angol nyelvű eredetire esküszünk minden téren - másként nem is tud megszólalni képzeletünkben, mint Gruber Hugóként. Pontosabban: így volt ez eddig - mert ezután már nem kölcsönözheti karakteresen mély, egyszersmind jóságosan kedves orgánumát a világegyetem legnagyobb (képzelt) gonoszának. Még pontosabban: amit eddig felvettek vele, ami eddig elkészült, az már mindenképp megőrzi az ő színészi teljesítményét.

Akik azonban csak a szinkronizálás területéről ismerik Gruber Hugó nevét, azok közül kevesen tudják talán, hogy nem csak hogy kiváló bábszínész volt, de a magyar bábművészetet anno világhírűvé tévő nagy (a fővárosi Állami Bábszínházat képviselő) színészgeneráció egyik utolsó tagja. Évek óta súlyos betegséggel küzdött, mostanáig sikerült.

Ma délelőtti halálhíre többek között a Propeller nevű portálon olvasható.

(Néhány éve, még a Clone Wars-széria indulása/folytatása kapcsán beszélgettünk vele, munkájáról, pályájáról, az adott témához való viszonyulásáról, ám a megírandó interjú máig nem készült el, sajnos. Most már csak posztumusz jelenhet meg. Reméljük, hamarosan az olvasók elé tárhatjuk - Beba-1)

UPDATE: még egy illusztráció - az 501-es Légió magyar helyőrsége, Facebook-oldalán, ezzel a montázzsal tiszteleg: