2011. augusztus 3., szerda

Nem fog szuszogni?! Ez felháborító!

Megint Bálint barátunk jelentkezett a figyelemfelhívással, amit Quarron is kiegészített számunkra.
A kiindulást a fenti címünk első felének információját hordozó SG.hu-hír jelentette: a portál arról számol be, hogy "Darth Vader nem fog szuszogni a Star Wars magyar Blu-ray kiadásán".

A cikk kellően alapos hátteret is ad a szituációhoz:
A Csillagok háborúja-sorozathoz több magyar változat is készült, az eredeti mellett (a Luke, Han, Leia trió: Szatmári György, Téri Sándor és Bencze Ilona) a legismertebb a 90-es évekbéli mozis újrakiadáshoz gyártott (a Luke, Han, Leia trió: Stohl András, Csernák János, Kovács Nóra), melynek egyik része annak idején elég nagy felháborodást váltott ki a rajongók köréből. A Birodalom visszavág mozis változatában ugyanis nem keverték rá a magyar hangsávra Darth Vader szuszogását. És bizony az Intercom tájékoztatása szerint a Blu-ray változata is az 1997-es moziváltozat jóváhagyott szinkronját tartalmazza, így ebben a változatban sem lesz hallható Darth Vader szuszogása, mindössze Kránitz Lajos hangját hallhatjuk, aki Nagy Attila és a 95-ös szinkronban szereplő Hollósi Frigyes után vette át a karaktert.

Ami a lényeget illeti, Quarron elküldte nekünk a nevezett kiadóvállalattal folytatott levelezésének szövegét:
Köszönjük a megkeresést!
A Blu-Ray változatra az 1997-es moziváltozat jóváhagyott szinkronját tartalmazza, így ebben a változatban nem hallható Darth Vader szuszogása.
Reméljük tudtunk segíteni!
Üdvözlettel,
InterCom

A fenti címünk második felét alkotó indulatkitörés pedig Bálint adaléka a sztorihoz, bár alighanem még jónéhány rajongó - potenciális vásárló - reakcióját kifejezi.

(Engedtessék meg: szerkesztőségünk sosem titkolta, hogy egyértelműen a Nagy Attila-féle Vader-szinkront tartja "a klasszikusnak". Persze, hiába.)