2011. november 22., kedd

A Naboo és a Birodalom fővárosa ismét lakható

Ki tudja, mikor lesz - lesz-e - még életünkben olyan, hogy Csillagok háborúja-neveket hallunk az országos médiából. Rögzítsük hát: 2011. november 21-én megesett a dolog. Otoh Gungától Coruscantig "dúlt a katasztrófa" - ezúttal jó értelemben, hiszen mint elmúlt napokbeli két cikkünk is beharangozta, a hétfői állami hatósági gyakorlat csak képzeletben zajlott le, és a Star Warsra utaló földrajzi neveket is azért használták szervezői, nehogy a lakosságban valós ijedtséget keltsenek akaratlanul.

A pontos dokumentálás érdekében, nevezetesen hogy örökre fennmaradjon az egzotikus "eseménysor" emléke, az alábbiakban felsoroljuk a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának honlapján is közzétett szövegeket. A sajtónak kiadott közleményeket a feltüntetett időpontokban olvasták be tegnap a rádiók, tévék, tárták olvasóik elé az újságok és internetes portálok.


1. sz. Közérdekű közlemény - 08:30
Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/látják. Ez egy katasztrófavédelmi gyakorlat! Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.
A Középső Peremvidéken ismeretlen okok miatt lezuhant az Oberon mesterséges hold. Súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, megszűnt az áramellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, nincs internet és nincs elegendő midiklorián. A helybéli lakosok tömegesen megindultak a sértetlenül maradt Coruscantba, ahol már az összes kórház megtelt. Az esemény fizikai jellemzői miatt Magyarországon nincs szükség óvintézkedésekre, ugyanakkor ténylegesen önkéntes véradási akcióra hívjuk fel a 18 és 60 év közötti lakosokat! Jelentkezni lehet egész nap az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben. Kérjük hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és eredeti TAJ kártyáját.
Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu és a www.ovsz.hu honlapokon.
Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét! Közlemény vége.
(Utóbbi két bekezdés a további közleményben is rendre megismétlődött, de mi elhagyjuk.)

2. sz. Közérdekű közlemény - 10:30
Önök a katasztrófavédelem újabb próbariasztását hallják/látják. Ez továbbra is egy katasztrófavédelmi gyakorlat! Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.
Az Oberon mesterséges hold lezuhanását követően Otoh Gunga városa után Coruscant is lakatlanná vált. Az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot. A ténylegesen meghirdetett önkéntes véradáson rendkívül nagy számban jelentek meg a segíteni akaró emberek. Ezért mindenkinek megköszönjük a tevékeny részvételét, de jelenleg további véradóra nincs szükség. Kérjük a mai napon többen ne menjenek vért adni. Legközelebb november 27-én, a Véradók Napja alkalmából nyílik lehetőség országszerte az önkéntes véradásra.

3. sz. Közérdekű közlemény - 16:30
ADÁSUNKAT MEGSZAKÍTJUK! ADÁSUNKAT MEGSZAKÍTJUK! FIGYELEM! RIASZTÁS! FIGYELEM! RIASZTÁS!
A katasztrófavédelem gyakorlat céljából felhívja a polgári védelmi szolgálatot teljesítő gyorsreagálású egységek állományát, hogy a lehető leghamarabb, de legkésőbb 8 órán belül jelentkezzenek a helyi tűzoltóparancsnokságon, vagy a kijelölt megalakítási helyen! Kérjük hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcímkártyájukat és eredeti TAJ kártyájukat is! Mivel ez egy gyakorlat, a munkaviszonyban álló beosztottak csak a munkaidejükön kívüli időpontban jelenjenek meg!

4. sz. Közérdekű közlemény - 17.30
Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/látják. Katasztrófavédelmi gyakorlat céljából ma 18.00 órakor országszerte megszólalnak a szirénák. Figyelemmel azonban a kisgyermekes anyukák elvárásaira, a 120 másodperces teljes riadójelzés helyett csupán a 6 másodperces morgató próba jele kerül kiadásra.
Mivel ez egy értesítési gyakorlat, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy most nem kell tenniük semmit. Ugyanakkor fontos tudni, hogy minden magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár – aki nem rendelkezik a törvényben meghatározott felmentéssel – katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében polgári védelmi szolgálatra kötelezhető, a gazdálkodó szervek pedig gazdasági szolgáltatásra. A lakosok akkor is kötelesek a polgármester határozata alapján részt venni annak a településnek a mentési munkálataiban, amelynek területén tartózkodnak, ha addig még nem osztották be őket polgári védelmi szervezetbe.

Záró Közérdekű közlemény - 19.00
Önök az egész napos katasztrófavédelmi gyakorlatról szóló közérdekű közleményt hallják/látják.
A mai napon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Távirati Iroda, az ATV, a Duna Televízió,az ECHO TV, a HÍR Televízió, a Magyar Televízió, a TV2, az RTL Klub, valamint a Class FM, az Infó Rádió, a Juventus Rádió, a Klubrádió, a Lánchíd Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Magyar Rádió és a Neo FM rádió, az Origo Hírportál a médiatörvény előírásainak megfelelően adott Önöknek tájékoztatást. A törvény alapján a médiaszolgáltató köteles közzétenni a katasztrófavédelem közérdekű közleményét, az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető, károsító események várható bekövetkezéséről, a bekövetkezett események következményeinek enyhítéséről és az elvégzendő feladatokról. Az állami szervek és a médiaszolgáltatók nevében mindenkinek köszönjük a figyelmét és közreműködését a katasztrófák elleni védekezésben.
Ezzel a mai értesítési gyakorlat véget ért.
- Közlemény vége -