2011. november 14., hétfő

Oscart kapott Darth Vader

... Olvasható az Index címoldalán (is) jelenleg, de ez így, ugye, nem pontosan igaz*.
Először is mert Darth Vader nem létezik: csak kitalált figura, egy régi film egyik főszereplője. Különben is csak mint maszkos alak látszik a vásznon (és újabban a képernyőn), így olyasféle teljesítményt látni rajta, mint ami a színészmesterség amerikai elismerése ügyében szükségeltetik, botorság volna.
Egyébként meg nem Oscarról , hanem az ismert díjhoz kötődő, de tiszteletbeli Oscarnak hívott szobrocskát vehettek át az ünnepeltek a hétvégi Los Angeles-i rendezvényen. Köztük, és természetesen emiatt írunk mi is az eseményről, az a James Earl Jones, akit számos filmben és kitűnő szerepben láthattunk az elmúlt közel fél évszázadban (csak egyet kiemelve: Tulsa Doom a Conanban), de legismertebbé a nevét a különleges Vader-alakítás tette.
A hangját kölcsönözte, mint ismeretes, a Fekete lovagnak, az 1977-83 közötti eredeti trilógiában; miközben a sötét Sith-gúnyában David Prowse rejtőzött, a Jedi végén pedig egy harmadik aktor, Sebastian Shaw arca volt látható rövid időre Vaderként. (Alighanem egyedülálló "trió" a filmművészet és színjátszás történetében!)


(* Szemben például a HVG címadásával, amely nem kifogásolható:
James Earl Jones, Oprah Winfrey és Dick Smith tiszteletbeli Oscar-díjat kapott
Igaz, mint az indexes cikk bőséges olvasói kommentjeiből kitetszik, mindkét helyen az MTI híradását vették át, amelynek szövege viszont hemzseg a bántó szakmai hibáktól, elírásoktól...)